Актуално

На фокус

Зоран Заев към Каракачанов: Ако сте европейци, ще зачитате македонската идентичност

Зоран Заев към Каракачанов: Ако сте европейци, ще зачитате македонската идентичност

21.12.2020

Гласове

580


По повод изявлението на министъра ни на отбраната Красимир Каракачанов, че „няма македонска идентичност, отделна от българската“, премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев заяви, че България е държавата, която първо е признала правото на Северна Македония на самоопределение и че ако българите са европейци, ще зачитат македонската идентичност, защото това е европейска ценност. Подобни изявления като тези на Каракачанов нараняват македонското чувство, независимо дали сте в Македония, България, Гърция или в друга държава, подчерта Заев, цитиран от скопското електронно издание МКД.

В отговор на въпроса дали правителството в Скопие ще реагира с нота на „последната провокация“ на българския министър на отбраната Красимир Каракачанов, Заев отговори, че до момента реакцията е само публична, тъй като, както той подчерта, българската страна не е изпратила писмено официално изявление или позиция. „Моят отговор е, че на 31 декември 1943 г. македонските граждани не са си легнали като българи, за да се събудят на 1 януари 1944 г. като македонци. Те са македонци от векове, чувствали са се и се чувстват като македонци. Ние сме били и сме и ще бъдем македонци. Подчертавам, че подобни възгледи от България са обидни. България е приятелска страна, Каракачанов ми е приятел, но когато говори така, ни боли. Защото когато някой говори за вашите чувства, това е болезнено, независимо дали сте в Македония, България, Гърция или друга държава“, каза Заев.

"Всеки по света има право на самоопределение. Правото ни на самоопределение е наше суверенно право", добави Заев, подчертавайки, че България е първата стран в света, която зачита това. „Ако са европейци, те ще зачетат правото ни на самоопределение, на нашите корени, това са европейски ценности. Познаваме славянската ни история, знаем какво е развитието на нашия македонски език. Ние знаем какви сме. Ние знаем каква е нашата идентичност. И с това няма да навредим на българската идентичност", заяви още Заев и добави, че само историците трябва да обсъждат частите от, както той каза, общата история на двете страни.

Източник: Гласове

Свързани статии