Актуално

На фокус

Журналистът Атанас Чобанов е заплашен с покушение в България

Журналистът Атанас Чобанов е заплашен с покушение в България

09.01.2022

Втори Фронт

5427


"Чуждо правителство информира в петък нашия журналист Атанас Чобанов за непосредствена заплаха. Той информира българското правителство. Българското правителство спи." Това обяви в Туитър разследващият сайт BIRD, чийто главен редактор е Чобанов.

Пред "Сега" журналистът потвърди, че в петък по обяд е получил обаждане от официално лице от чуждо правителство, "че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят". Чобанов допълни, че заплахата е локална за България, а той в момента е в чужбина. "Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай", казва журналистът.

"Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста (американски лобист, б.а.). За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", коментира още Чобанов.

"Сега" отправи официално питане по темата до МВР.

Междувременно и инициативата за свободни медии на Балканите (BFMI) изрази силно безпокойство от заплахите срещу Чобанов, добавя Euractiv. Организацията обеща да ангажира целия си капацитет в защита на журналиста. BFMI е основана от Джеймс Пардю заедно с разследващия британски журналист Джон Суини, бившия директор на Би Би Си Питър Хорокс и др. 

Това не е първият случай на заплашван журналист от България. През 2020 г. Антикорупционният фонд съобщи, че седмица преди да излезе поредния епизод от разследването "Осемте джуджета" на Николай Стайков, той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията, прокуратурата му назначи охрана. И до днес не е ясно дали заплашвалите го са разкрити.

Източник: СЕГА

Свързани статии