Актуално

На фокус

Жена ухапа контрольорка, за да се защити

Жена ухапа контрольорка, за да се защити

10.06.2021

Втори фронт

984


Ужасяващ случай на агресия след сблъсък между контрольорка и пътничка в градския транспорт взриви мрежата, след като клипче, пуснато от случаен очевидец на сцената показа как служителката на Центъра за градска мобилност е приклещила другата жена, буквално "арестувайки" я с ръце на спирка.

Клипчето беше излъчено в сутрешния блок на NOVA и от него ясно се вижда, че пътничката всячески се опитва да се измъкне от хватката на контрольорката и дори казва: "Вие ме душихте". Пътничката моли случаен минувач за помощ и настоява да той да заснеме агресията, която се упражнява върху нея. Контролата обаче я хваща здраво за дрехите, за да я държи изкъсо. От видеото става ясно също, че сблъсъкът е започнал още в градския транспорт, където в опит да се измъкне от задушаващата хватка на контрольорката, пътничката я е ухапала.

Случката се разиграла, след като вчера, около 15 часа, на спирка „Гара Подуяне” служители извършили проверка на пътниците в превозните средства. Една от контрольорките попаднала на нередовна пътничка. От клипа се чува, обяснението на пътничката, че контролата я е затиснала и е започнала да я души. Тогава жената ухапала проверяващата и й нанесла рана на ръката, за да се измъкне от хватката.

Версията на Центъра за градска мобилност обаче е различна. От пресцентъра на ЦГМ, заявиха пред Агенция Монитор, че по време на редовна проверка на екип по проверка на редовността на пътниците във въпросния автобус, малко преди спирка камерите в автобуса показват, че пътничката, за която по-късно става ясно, че пътува без редовен превозен документ, вижда проверяващите и от първата врата се отправя към втората врата, за да слезе. Там е контрольорката, която се държи с дясната си ръка за дръжката, за да не падне. Пътничката отказва да плати билет, за да продължи пътуването си, отказва и санкция за нередовен пътник и се опитва да слезе. От ЦГМ уточняват, че камерата не показва между двете да има физически контакт или опит за такъв. Внезапно пътничката ухапва по ръката контрольорката и слиза на спирката, последвана от нея, твърдят от центъра,

Пред NOVA Станислав Станков от отдел „Контрол по редовността на пътниците" към ЦГМ заяви, че се извършвала проверка на случая и че пътничката е била нередовна и е ухапала контролата в опит да осуети проверката. В същото време той призна, че служителите му нямат каквото и да било право да задържат пътници, особено по начина, по който го е направила контрольорката, защото нямат полицейски функции. Не обясни обаче как се е стигнало до ухапването на контролата и кой пръв е проявил агресия в спора.

„Минавайки, видях, че става някаква разправия. Извадих телефона си и започнах да снимам. Пътничката сама каза, че иска да я снимат и клипът да се разпространи в интернет. Видях, че контрольорката беше хванала жената. Пътничката не можеше да се измъкне”, каза пред камерата на Нова TV Пламен Самуилов, който е и авторът на клипчето.

От ЦГМ уточниха пред Агенция Монитор, че контрольорката работи повече от 20 години и има професионалния опит е експертиза да спазва правилата за работа, както и да комуникира с граждани. Вече е започнала проверка, която да установи дали са налице нарушения в поведението на служителката. При констатация на нарушения в работния процес от страна на контрольорката, проверяващите ще направят своите предписания при спазване на разпоредбите на Кодекса на труда. От Центъра за градска мобилност допълват, че не се толерира агресивното поведение.

"Целият механизъм за проверка на редовността на пътниците е направен така, че всеки пътуващ да има избор, ако по някаква причина е без редовен документ, да заплати своето пътуване. Напомняме, че пътуването гратис е напълно недопустимо. Този тип пътувания се заплащат от целия град и носят загуби за всички.", казаха още те.

   Източник: monitor

Свързани статии

Левицата