Актуално

На фокус

Жандармерия обсади Разлог заради кукери

Жандармерия обсади Разлог заради кукери

30.12.2020

Труд

7285


Жандармерия обсади центъра на Разлог тази нощ, тъй като кукери направили шествие по тъмни доби и така са нарушили заповед на кмета Красимир Герчев,който забрани обредните ритуали заради пандемията.

Кукерите били от Крапата махала на Разлог, в която се почитат от години традицията бабугери да гонят злите сили в тъй наречените мръсни дни до Нова година. Кукерите решили въпреки забраната да на правят свое дефиле“маскирано“ под формата на протест,за който са уведомили общината. Те имали обаче позволение да шестват само в махалата, а не по града.

Това наложило намесата на жандармерията, която е предупредила кукерите и заявила,че следващия път, ако има нарушение ще има и актове.

Преди дни всички кметове от Пиринско забраниха кукерските фестивали и събирания, което ядоса бабугерските групи.  Те цяла година се готвиха за фестивалите и не очакваха забрана. Но на тези дефилета се събират хиляди хора и заради това кметовете бяха принудени да издадат забранителни заповеди. Така бяха отменени и най-големите кукерски фестивали в Разлог и Симитли.

Свързани статии