Актуално

На фокус

Зелените коридори в „Св. Анна“ вече ваксинират и с препарата на „Янсен“

Зелените коридори в „Св. Анна“ вече ваксинират и с препарата на „Янсен“

16.05.2021

Втори Фронт

721


От 15 май „Св. Анна“ имунизира желаещите и с ваксината на „Янсен“, която е еднодозова.

„Вече я поставихме на първите пет пациенти, които получиха сертификати“, обясни д-р Ивелина Георгиева, зам.-директор на лечебното заведение, пред bTV.

От разкриването на последните зелени коридори на 30 април през имунизационния център на „Св. Анна“ са минали над 30 000 души, като ежедневно се имунизират между 300 и 500 човека. Само около 10% от тях са записани в електронния регистър.

„Всички пациенти, с поставена първа доза на „АстраЗенека“, си поставиха и втората. Имаше малък брой желаещи за втора доза от друга ваксина“, допълни д-р Георгиева.

Намаляващият брой на заразени с COVID-19 у нас се отразява върху режима за пътуване на българи в редица европейски държави.

В сила са нови правила за пристигащи от България в няколко страни. Българските граждани вече могат да пътуват до Германия, Италия, Испания, Румъния и Гърция без задължителна карантина при пристигане, но при условието, че са ваксинирани, имат отрицателен PCR тест или свидетелство за антитела.

За Германия и Италия се попълва и предварителен онлайн формуляр. Във Великобритания, обаче, българите все още са в т. нар. „кехлибарен списък“ и подлежат на 10-дневна карантина.

Източник: Евроком

Свързани статии