Актуално

На фокус

Здравният министър: Здравните мерки вървят с икономически. Чакаме актуализация на бюджета

Здравният министър: Здравните мерки вървят с икономически. Чакаме актуализация на бюджета

19.08.2021

Втори фронт

1191


Даваме си сметка какви щети могат да понесат хората, чиято дейност може да бъде засегната от противоепидемичните мерки. Желанието ни е в момента, в който се наложат ограниченията, автоматично да стартират и програмите за подпомагане. Добре е да има актуализация на бюджета, за да могат тези мерки да се финансират.
Това заяви в ефира на bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Здравното министерство обяви, че се подготвя затягане на противоепидемичните мерки в началото на следващата седмица заради скока в новозаразените и увеличаващия се натиск върху лечебните заведения. Не се съобщава още какви точно мерки се предвиждат. Конкретни такива ще бъдат решени в момента на прилагането.

Ситуацията, обясни д-р Кацаров, е динамична, но ресорното ведомство има конкретен план. Детските градини са последните, които ще бъдат затворени. Мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%.

"Това, което ни тревожи не е мащаба, а скоростта, с която расте заразата", посочи още здравният министър.

Той допълва, че ще се заложи също и на регионални мерки в зависимост от заболеваемостта.

"Извършили сме нужното, за да се осигурят предпазни средства, лекарства. Но рисковете се увеличават заради лошото състояние на здравната система. Наличието на план и лекарства не гарантира най-добрия изход. Заварих система, която е силно дисбалансирана. Това не може да се компенсира и коригира за два месеца. Няма да можем да минем безболезнено през тази криза", посочи още д-р Кацаров.

Запаси от лекарства и предпазни средства има. Направени са разчети и авансово са стартирани всички процедури за посрещане на новата вълна на COVID-19. Всичко е предприето като мерки, но трябва да бъде финансирано. Иначе в началото на септември ще изпаднем в дефицит, предупреди здравният министър.

По думите му европейският сертификат, въведен от ЕК, дава възможност да не се въвеждат ограничения в капацитета на обектите. Според Кацаров логично е хората да могат да се събират и да се провеждат мероприятия при пълен капацитет, ако има издаден здравен сертификат.

"Ние следим ситуацията, като предвиждаме възможност за ваксинирани хора да посещават събития", посочи Кацаров и попита: "Нали това е смисълът да се ваксинират?".  

    Източник: frognews

Свързани статии

Левицата