Актуално

На фокус

Здравният министър: Това е измамно спокойствие, не сме застраховани от нова вълна

Здравният министър: Това е измамно спокойствие, не сме застраховани от нова вълна

02.07.2021

Васил Божков, фейсбук

636


През последните 30 години средната продължителност на живота в нашата страна се е увеличила с близо 5 години. Само за 2020 г. тя е намаляла с година и половина. Това дава смисъл и сила за това, което правим в момента. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на представяне на обществения съвет за повишаване на информираността за ползите от ваксините.
"За щастие сега имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения. Измамното е спокойствието, на което се наслаждаваме през последните месеци. Епидемията от COVID-19 не е в контрола ни и не сме застраховани от нова вълна", заяви Кацаров.

Той посочи, че дори не може да се прогнозира кога ще дойде тази вълна. "Това, което се случва в другите европейски страни в разгара на лятото достатъчно ясно показва, че никой не е застрахован, още по-малко ние с 25% от населението, което е сложило по една игла. Дори не е изцяло ваксинирано", подчерта Кацаров.

По думите му лятото е най-подходящото време "да положим едно такова усилие да излезем от тази ситуация".

"Няма нужда да принуждаваме хората да се ваксинират. Само частично е вярно обаче, че това е личен и доброволен акт, защото той засяга много други хора", заяви здравният министър.

На събитието присъстват и лекари, здравни медиатори, представители на духовната общност и фондации и др.

"Срещу здравните медиатори има много голяма опозиция както от ромска общност, така и от интелигентни хора, които имат предразсъдъци към ваксините срещу COVID-19. Има хора, които мислят, че RNK ваксините могат да променят ДНК структурата и човек да бъде манипулиран. Ние се опитваме да ги убедим, че тези конспиративни теории с реалността", заяви Захари Атанасов – член на управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори.

"Католическата църква спазва стриктно всички антиепидемологични предписания. Папа Франциск също насърчава ваксинирането и апелира богатите държави да изпраща ваксини на по-бедните. Ние също насърчаваме хората да се ваксинират и да правят това, което науката и държавата препоръчва", посочи главният секретар на католическата църква в България отец Петко Вълов.

   Източник: frognews

Свързани статии