Актуално

На фокус

Здравният министър сменя ръководството на болница "Лозенец" заради източване на НЗОК

Здравният министър сменя ръководството на болница

03.06.2021

Втори фронт

2210


Стойчо Кацаров обяви, че над 60 души са вписани като пациенти, а не са се лекували в болницата. "Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича, източване на Здравната каса", заяви министърът на здравеопазването. След всички тези разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница "Лозенец" от днес, съобщава Нова телевизия.

"Искаме да ви запознаем с нашите решения и да ви представя екипа си. С два въпроса ще ви занимая днес - първият е свързан с болница "Лозенец", а вторият - с ваксини, които вънамеряваме да дарим или да продадем при възможност", министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерски съвет. 

"В болница "Лозенец" е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка", обясни Кацаров.

"Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича, източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната", заяви Кацаров.

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. "Лозенец" е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв.

"Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи", поясни здравният министър.

Той разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова.

"Всички реципиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция", добави Кацаров.

Извършена е и трансплантация през април от трупен донор.

"При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На нейна база се посочва първия от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от "Медицински надзор". В списъка има трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация", разкри Кацаров.

  Източник: ГЛАСОВЕ


  

Свързани статии