Актуално

На фокус

Засякоха радиосигнал от екзопланета

Засякоха радиосигнал от екзопланета

18.12.2020

БНР

1010


Радиовълни, дошли от планета газов-гигант извън Слънчевата система, бяха засечени за пръв път, свидетелствайки за наличието на на защитно магнитно поле при това небесно тяло, предава БТА като цитира Франс прес.

Сигналът е бил проследен с помощта на европейския радиоинтерферометър LOFAR, който сканира небето в ниския радиочестотен диапазон. Комплексът включва 50 хиляди антени, разпределени из цяла Европа.

Радиочестотната емисия идва от познат източник - системата Тау Бутис, разположена на 50 хиляди светлинни години от Земята и определяна като най-близкото "предградие" на Слънчевата система.

Тя е съставена от двойна звезда и от екзопланета газов гигант, която орбитира наблизо. Това е един "гореш Юпитер", кръстен Тау Бутис-b.

Радиоизлъчването, уловено от този обект от LOFAR, дава ясни указаия за наличието на магнитно поле, изтъква Филип Зарка от Парижката обсерватоия, един от главните автори на проучването. Тези вълни са много трудни за откриване, тъй като планетните магнитни полета са слаби, а източникът на излъчването е много отдалечен.

Източник: БНР

Свързани статии