Актуално

На фокус

Засега не се обсъжда дали COVID-ваксината да е задължителна за някои професии

Засега не се обсъжда дали COVID-ваксината да е задължителна за някои професии

10.07.2021

Втори Фронт

412


„Хроничните заболявания са показание да се ваксинираш срещу COVID-19, а не противопоказание“, каза съветникът на министъра на здравеопазването Мира Кожухарова в предаването „Тази събота“ по бТВ. „Хората с хронични заболявания изкарват много тежко вируса, при тях са смъртните случаи. За да спокойни нашите деца, ваксинирайте се заради тях“, призова Кожухарова.

„Нямам обяснение защо хората не се ваксинират. В Москва, например, сега има дълги опашки за ваксинация, но там има много интензивна вълна с много смъртни случаи“, каза проф. Кожухарова.

По думите ѝ, летният сезон носи допълнително успокоение. Тя добави обаче, че ако у нас започне отново масово ваксиниране по време на нова вълна на коронавируса, това носи рискове. „Има опасност да не успееш да изработиш имунитет преди да се заразиш с COVID-19 при една интензивна вълна“, каза проф. Кожухарова.

Ваксиналното покритие в училищата и детските градини остава ниско. „Разчитам на здравия разум на българския учител. Може сега по време на ваканцията да размислят, за да имаме една нормална учебна година“, каза Кожухарова.

Тя добави, че към момента няма обсъждане дали ваксината срещу COVID-19 да бъде задължителна за някои професии.

„До септември има достатъчно време да размислят хората“, смята Кожухарова относно нагласите към имунизацията.

Свързани статии