Актуално

На фокус

Защо някои хора никога не хващат ковид, а други го карат по няколко пъти

Защо някои хора никога не хващат ковид, а други го карат по няколко пъти

10.01.2022

Втори фронт

1546


Някои хора изглежда избягват КОВИД  като цяло, докато други боледуват при всеки нов вариант

Въпреки вълните от коронавирус и впечатляващите статистически данни за инфекциите, някои хора остават устойчиви на заразата с вируса, пише zdrave.to

Някои имунолози смятат, че причината за тази „непроницаемост“ е естественият вграден имунитет.

В Обединеното кралство сега е в ход проучване, чиито автори установяват дали някой е имал антитела, способни да се борят с вируса на короната, дори преди началото на пандемията.

Учените вярват, че кръвта и клетките на такива хора могат да помогнат за по-доброто разбиране на природата на имунната система, а също така могат да помогнат за създаването на ваксина, която е ефективна срещу всеки вариант.

Ученият каза в интервю, че инфекцията, възникнала въпреки ваксинацията, може да се обясни с редица фактори. Важно е да се разбере, че ваксината, която предоставя известна степен на защита, не създава универсален имунитет, тъй като „гените на имунитета се различават значително от човек на човек“.

Вече са правени опити да се разбере дали има естествен имунитет към коронавируса през периода на пандемията. По-специално, учени от University College London, които изучаваха случаи на инфекция сред медицинския персонал, установиха, че някои хора страдат от така наречените „абортивни инфекции“.

Те не са имали антитела срещу КОВИД-19, но броят на Т-клетките им е над средния – това показва, че телата им са неутрализирали вируса, предотвратявайки възможността му да проникне дълбоко в тялото. С други думи, те успяват да се борят с коронавируса, без да бъдат ваксинирани или имунизирани след заболяване – тоест имат естествен имунитет.

Изследователите възнамеряват да разберат колко хора могат да имат този вид имунитет.

    Източник: onovini.eu

Свързани статии