Актуално

На фокус

Заради скандал за модерирането на фейсбук Telus съди сайта BIRD.BG

Заради скандал за модерирането на фейсбук Telus съди сайта BIRD.BG

29.11.2022

Втори фронт

1649


Технологичната компания TELUS International Bulgaria обяви, че е предприела „необходимите юридически действия“ срещу разследващия сайт BIRD.BG. Причината – изявление във Facebook-страницата на медията от събота. В него BIRD.BG критикуват фирмата, "модерираща съдържанието на Facebook в България", че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Владимир Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия.

От BIRD.BG призоваха служители на TELUS в България да станат техни информатори и показаха снимки от профилите на няколко лица от компанията. „Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки. И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са замесени в тази мръсна работа. Но няма как да отсеем плявата от зърното. Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно“, гласеше още публикацията на сайта за разследваща журналистика.

ва дни по-късно от TELUS International Bulgaria излязоха с официално становище, също в своята Facebook-страница. От компанията наричат „некоректни“ твърденията на медията и заявяват, че „категорично“ се противопоставят на внушенията, подтикващи към насилие и саморазправа със служители на фирмата. Според тях тези практики са „несъвместими с принципите на демократичното общество и обективната журналистика“. „Здравето, безопасността и благополучието на служителите ни винаги е било и продължава да бъде основен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си подкрепа към всеки един от тях и ще подсигурим всички ресурси за запазване на тяхното физическо и ментално здраве“, допълват от TELUS International Bulgaria. Съобщават, че вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на „съответните неверни твърдения“.

„Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение. По този начин биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достойнство, както и приносът към компанията ни и обществото“, гласи още позицията.

"TELUS International e публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS - водещ канадски телеком. Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб. В България обслужва над 50 клиенти и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители. Това са хора с различна експертиза, сред които има както студенти, за които това е първа работа, така и професионалисти с дългогодишен опит“, допълват от фирмата.

 

  Източник: 24 часа

Свързани статии