Актуално

На фокус

Заради Борисов изпускаме поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19

Заради Борисов изпускаме поръчката на ЕС за лекарство срещу COVID-19

30.07.2021

Втори фронт

714


Фиаското с доставките на ваксини се повтаря и на следващия етап от справянето с пандемията - подготовката за внасяне на лекарство срещу COVID-19. България е изпуснала общата европейска поръчка, тъй като правителството на Бойко Борисов е гласувало решение да се присъединим след изтичането на крайния срок за заявяване на участие. Това съобщи "Дневник", позовавайки се на информация от министерството на здравеопазването.

В сряда Европейската комисия съобщи, че е сключила договор за поръчка на до 220 000 дози от лекарството против COVID-19 "Coтровимаб". Препаратът е на "ГлаксоСмитКлайн" и все още не е разрешен за употреба в ЕС. "Сотровимаб" може да се използва за лечение на пациенти с коронавирус с леки симптоми, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са изложени на висок риск от тежък COVID-19. Според проучванията ранното лечение може да намали броя на пациентите, които преминават в по-тежки форми и за които се изисква хоспитализация или прием в интензивните отделения. През май бяха изнесени данни, че лекарството намалява с 85% риска от хоспитализация при рискови пациенти. Тогава Европейската агенция по лекарствата излезе с предварителна препоръка, разрешаваща употреба на препарата до излизането на разрешение за пускане на европейския пазар, което се очаква по-късно тази година.

В съобщението на Европейската комисия бе посочено, че в поръчката участват 16 европейски държави, без те да са назовани. От МЗ потвърждават пред "Дневник", че ние не сме сред тях. Причината е, че правителството на Бойко Борисов е изпуснало срока за заявяване на участие в поръчката. Въпреки, че здравното министерство е препоръчало медикаментът на "Глаксо" да се поръча още на 24 февруари 2021 г., Министерският съвет е разрешил това едва на 17 март. Срокът за участие в общата поръчка, организирана от Еврокомисията, е бил до 12 март.

Сега България ще търси начин за двустранно споразумение с производителя. "Невключването на Република България в рамковото споразумение на ЕК не лишава страната ни от възможността да сключим двустранен договор с GlaxoSmithKline за осигуряване на моноклонални антитела", информират от здравното ведомство пред изданието.

    Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата