Актуално

На фокус

Започва съдебният процес за "умишлено причиняване" на смъртта на Милен Цветков

Започва съдебният процес за

18.12.2020

Mediapool.bg

503


Софийската градска прокуратура не се отказва от тезата си, че смъртта на известния журналист Милен Цветков е причинена умишлено от 21-годишния Кристиан Николов. Държавното обвинение внесе делото в съда с обвинението, че под въздействието на наркотици младежът не е спрял нарочно на червен светофар край столичния мол и е ударил с близо 100 км/ч отзад автомобила на журналиста. Това е довело и до фаталните наранявания на Милен Цветков.

Ако Кристиян Николов бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 години или доживотен затвор. Той все още е задържан под стража.

ДНК експертизата по делото показва, че младежът е седял на мястото на водача в момента на произшествието, колата му е била изправна и е имало възможност да спре.

Шофьорът е имал пряка видимост към светофара и спрелите автомобили. Въпреки това е карал с 99 км/час, а спирачен път преди удара няма. Николов е карал със корост, която надвишава два пъти максимално разрешената за този участък от пътната мрежа.

"Случаят е особено тежък - деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци", твърди прокуратурата.

Според аутопсията смъртта Цветков е била неизбежна. В начало на разследването Кристиан Николов оспорваше авторството на деянието, твърдейки, че не е доказано, че той е шофирал. Отначало е отказал да даде образци за ДНК анализ, не е искал да съдейства за психолого-психологичната експертиза. След това той започва да съдейства и с този аргумент поиска да бъде пуснат под домашен арест.

 Източник: mediapool

Свързани статии