Актуално

На фокус

Започва процесът по импийчмънт на Тръмп

Започва процесът по импийчмънт на Тръмп

09.02.2021

фрог нюз

373


Започва вторият процес по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Републиканецът е обвинен в подстрекаване на бунт, заради безпрецедентния щурм на Капитолия, при който загинаха четирима души. Симпатизантите на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, след продължаващите месеци твърдени от страна на републиканеца за изборни измами. Защитата на Тръмп обаче е категорична - нарушителите са действали на свободна воля.

Тръмп се превърна в първия американски президент, срещу когото се стартира втора процедура по импийчмънт. Шансовете да бъде обвинен са малки, тъй като са необходими и гласове на членове на републиканската партия. Двете страни са решени да завършат процеса в рамките на една седмица.


Самият процес е безпрецедентен, тъй като Доналд Тръмп вече не е президент. Ако бъде осъден обаче това ще му попречи да се кандидатира отново, каквато е твърдата решеност на демократическата партия.


Експертите смятат, че поражението на изборите, както и загубата на мнозинство в Сената, може да доведе до разцепление в Републиканската партия.

 

Свързани статии