Актуално

На фокус

Започва процедура по импийчмънт на Тръмп

Започва процедура по импийчмънт на Тръмп

11.01.2021

Mediapool.bg

658


Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп, обяви председателката на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от световните агенции.

Преди това Камарата на представителите все пак ще поиска от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост.

Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят на Капитолия в сряда с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета.

В писмо до колегите си от Камарата на представителите нейната председателка пише, че долната камара на Конгреса ще действа с тържественост, но и в спешен порядък, защото остават броени дни до края на мандата на президента на 20 януари.

Очаква се демократите от камарата да представят днес обвиненията, въз основа на които ще се иска импийчмънт на Тръмп.

Гласуването може да се състои още утре.

Тръмп е на път да стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото два пъти е имало процедура по импийчмънт.

Контролираната от демократите Камара на представителите вече гласува за импийчмънт на президента републиканец през декември 2019 г. по обвинения в оказване на натиск върху украинския му колега Володимир Зеленски да разследва Байдън.

Контролираният от републиканците Сенат обаче оправда Тръмп през февруари 2020 г.

Джо Байдън трябва да положи клетва като президент на САЩ на 20 януари.

Свързани статии