Актуално

На фокус

Започнаха разговорите между САЩ и Русия за стратегическата ядрена стабилност

Започнаха разговорите между САЩ и Русия за стратегическата ядрена стабилност

28.07.2021

Втори фронт

350


Високопоставени американски и руски представители започнаха днес разговори за стратегическата ядрена стабилност, за което се споразумяха президентите на двете страни - Джо Байдън и Владимир Путин, по време на срещата си на върха в Женева миналия месец, предават световните медии.

Американският заместник държавен секретар Уенди Шърман и руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, оглавяват делегациите на двете страни на срещата в американското посолство в Женева.

Байдън и Путин, чиито страни притежават 90 процента от световните арсенали от ядрено оръжие, се споразумяха за започване на двустранен диалог за стратегическата стабилност, за да се "положат основите на бъдещия контрол над въоръженията и на мерки за намаляване на риска".

Конкретният обхват на еднодневните двустранни дискусии не беше оповестен, но анализатори очакват те да станат начало на процес за стабилизиране на обтегнатите им отношения.

"Разговорите трябва да доведат до реално и значително съкращаване на ядрените оръжия. Всичко по-малко от това би било безотговорен провал", каза пред медиите Даниъл Хьогста от спечелилата Нобелова награда Международна кампания за ликвидирането на ядрените оръжия.

"Измина почти година от последната среща в подобен формат. Започваме наново с новото американско правителство, практически започваме от нулата. Става въпрос просто да се срещнем и да се поздравим, като се опитаме на постигнем някои базови споразумения", каза пред журналисти в Женева Андрей Баклитски, старши изследовател в Центъра за съвременни американски изследвания към Московския държавен институт за международни отношения.

   Източник: eurocom

Свързани статии