Актуално

На фокус

Започнаха консултациите при президента

Започнаха консултациите при президента

19.04.2021

Втори Фронт

774


Днес президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените политически партии за сформиране на ново правителство. "Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата", заяви президентът при обявяване на дата за консултации с политическите партии. "Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", категоричен бе държавният глава.

 

[video]

Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 19 април 2021 г.

От 09 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС.

От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

От 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на "БСП за България".

От 13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.  

Консултацията с представители на парламентарната група на „Демократична България“ ще се проведе от 14.45 часа.

Срещата с парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ ще започне от 16 часа.

Очаква се във вторник - 20 април, държавният глава да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС.

До седем дни след това групата предлага правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че те няма да се бавят седем дни.

Ако тяхното предложение с премиер Даниел Митов не бъде одобрено от парламента, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група - "Има такъв народ". Тя също има седем дни, за да предложи кабинет или връща мандата.

При провал президентът дава възможност на трета парламентарна група, този път по своя преценка, да състави правителство, отново до седмица.

Ако и третият опит се провали, президентът разпуска парламента, насрочва избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство.

Ако всяка от трите партии държи мандата по една седмица, то целият процес приключва на 11 май, а датата на евентуален предсрочен вот може да е на 11 юли, неделя.

Ако обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли.

Свързани статии