Радев към Заев: В кампания сме, партиите може да обещаят повече, отколкото могат да постигнат

Радев към Заев: В кампания сме, партиите може да обещаят повече, отколкото могат да постигнат

17.06.2021

Втори фронт

2286


"Радвам се да се видим втори път само в рамките на една седмица. Северна Македония за нас е най-близката приятелска страна. Това изисква диалог и сътрудничество и регулярни контакти. Диалогът беше заразен, а това се отрази на персепктивата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи и на факта, че договорът, който беше подписан през 2017 г. с предишното правителство, нямаше конкретни срокове и обвързващи условия и това даде възможност за променливи тълкувания и действия. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

"Европейската перспектива за нас е от отромно значение и ние сме длъжни да направим така, че нашите хора, да могат да общуват по-свободно помежду си. Остават и някои нерешени въпроси и за нас е много важно да имаме диалог. Аз ви приветствам затова, че вие сте тук, за такъв ясен диалог. Надяваме се да имаме прагматичен подход и посланик на Северна Македония у нас", продължи Радев.

"Вие сте опитен политик и понякога, в период на кампания, партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат в последствие", обърна се Радев към Зоран Заев.

Самият Заев заяви, че носи горещи поздрави на Румен Радев от Стево Пендаровски. Освен това Заев допълни, че двата народа са братски и трябва да продължат в този дух. "Съгласявам се с вас и потвърждавам, че ние имаме потребност от диалог. Имаме приятели навсякъде по света, но те могат само да ни помогнат, а решението трябва да го вземем ние", продължи Зоран Заев.

“Благодаря за поканата, която получих от вас, за да съм тук и днес да имаме тези срещи", призна Зоран Заев кой го е поканил в България.

"Предстои лято, младите могат да поминат няколко дни заедно по хотелите, някъде са отворени на 30%, някъде на 50%, това ще бъдат трайни приятелства, които ще ги носят до края на живота. Ние вече започнахме някои инициативи", изтъкна Заев.

Радев допълни, че е провел разговори в тази насока със Стево Пендаровски, който му казал, че човекът е Зоран Заев. Така по хотелите по морето, а и в планината, това лято ще летуват заедно български и македонски ученици.

"Тази сутрин беше тук еврокомисарят по здравеопазването. Има една особеност за даряване на ваксините. Когато ваксините са получени първо при нас има известна бюрокрация, която трябва да реши ЕС. Поставих тази сутрин въпроса и очаквам решение в много спешен порядък. Да, ще има тези 50 000 ваксини и мисля, че това е началото на сътрудничеството", увери Радев госта си от Скопие.

Източник: eurocom

[video]

Свързани статии