Актуално

На фокус

Заплатите на депутатите с ново рекордно увеличение

Заплатите на депутатите с ново рекордно увеличение

13.02.2021

Труд

3709


Заплатите на депутатите нарастват с 477 лв. Причината за това е, че те взимат по три средни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. През декември средната заплата в обществения сектор е 1628 лв., което е със 159 лв. повече спрямо септември, обявиха от НСИ, цитирани от „Труд“.

В резултат основната месечна заплата на депутатите става 4884 лв. Допълнително те взимат пари за стаж, както останалите граждани на страната, и по-високи заплати за участие в парламентарни комисии. Освен това депутатите взимат по още две трети от основната си заплата, с които да плащат на сътрудници, консултанти и експерти. Решението как да бъдат използвани тези пари се взима от парламентарните групи.

Депутатите, които участват в парламентарни комисии, ще взимат основна заплата от 5372 лв., а председателите на комисии – 6593 лв. Възнагражденията на членовете на комисии нарастват с близо 525 лв., а на председателите – с 644 лв.

Председателят на парламента ще взима основно възнаграждение от 7570 лв., което е ръст с близо 740 лв. спрямо предходното тримесечие. Основната заплата на министрите нараства с 620 лв. до 6349 лв. А президентът ще взима основно възнаграждение от 9768 лв., което е с 954 лв. повече от предходното тримесечие.

Заплатите в страната продължават да нарастват въпреки кризата, породена от мерките срещу Covid-19. Средната заплата в страната за декември е 1468 лв., което е с 8,8% повече от същия месец на предходната година, обявиха от НСИ.

За разлика от други години, когато възнагражденията нарастваха във всички сектори на икономиката, през 2020 г. ситуацията е различна. В редица сектори има сериозен ръст на заплатите, а в други, които пострадаха най-много от Covid-19, има спад.

Най-голямо е намалението на възнагражденията в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 18%, където за декември средната заплата е само 643 лв. В този сектор има и най-много уволнения. През декември наетите по трудово и служебно правоотношение са 2,23 млн. души, като заради кризата те намаляват с 60,3 хил. спрямо същия месец на предходната година.

За година заетите в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство“ намаляват с 25 хил. души. В сферата на културата, спорта и развлеченията заплатите са намалели с близо 20% за година и за декември са средно 976 лв. Намаляват заплатите и в селското стопанство – с 6% до 969 лв.

 

Свързани статии