Актуално

На фокус

Зам.-министърът на здравеопазването Петров: Затягаме мерките до дни!

Зам.-министърът на здравеопазването Петров: Затягаме мерките до дни!

04.08.2021

Втори фронт

741


Предстои промяна на мерките срещу разпространението на коронавируса в България. До дни България влиза в оранжевата зона, ще има известно затягане на мерките. На този етап Министерство на здравеопазването не може да препоръча поставянето на трета доза, докато Европейската агенция по лекарствата не се произнесе по този въпрос. Преди да стигнем до трета доза, нека да поставим първата и втората. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„В момента България е в зелената зона. До дни, максимум до понеделник, ще влезем в оранжевата зона. Ще има известно затягане на мерките, основно става дума за затягане на противоепидимичния контрол“, уточни д-р Петров пред bTV. Затягането на мерките ще засегне преди всичко заведенията на открито. Например, дискотеките по морето, където мерките за дистанция и предпазване не се спазват. Друг потенциален източник на разпространение на опасния вирус са струпванията по границите и транзитното преминаване на гастербайтерите от Турция за Западна Европа.

Д-р Петров уточни, че ще се засилят мерките по граничните пунктове и местата за отдих по пътищата, където преминават гастербайтерите. Той посочи, че вече са проведени срещи с Министерството на туризма, а днес най-вероятно ще има такава и с туристическите асоциации. Заразяванията не стават на плажа, а най-вече в заведенията за хранене по морето, каза още д-р Петров. Той обясни, че ако ръстът на заболелите продължи, тогава не е изключено да влезем и в червената зона, където противоепидимичните мерки ще бъдат доста по-строги.

Д-р Петров призова да използваме оставащото време за ваксиниране на хората, които все още не са го направили, за да ограничим разпространението на коронавируса. Той изрази учудване от изказванията, че е необходимо политическо решение за поставянето на третата доза. „Поставянето на трета доза изисква експертно решение. То трябва да бъде одобрено от регулаторен орган, в случая Европейската агенция по лекарствата. Най-вероятно ще се стигне до нейното слагане“, поясни д-р Петров.

   Източник: frognews

Свързани статии