Актуално

На фокус

Зам.-министър Златанов: Не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси

Зам.-министър Златанов: Не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси

15.08.2021

Втори Фронт

476


"На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на Covid-19". Това заяви пред БНР д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място.

По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията:
"Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота".

Според него по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който преди дни обяви пред БТВ предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Заместник-министърът на здравеопазването призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки:

"Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да си дадем да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет през боледуване. ... Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение на човека - с оглед на здравето на обществото".

Д-р Златанов посочи, че има завишен интерес към ваксинации:

"Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. ... Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове".

По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

Заведения на протест срещу противоепидемичните мерки

"Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на Covid-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари", съобщи зам.-министърът на здравеопазване и посочи, че вероятно още следващата седмица ще е завършен.

Според него Здравната каса ще може да финансира този пакет.

Д-р Александър Златанов обясни, че методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с Covid пациенти, е водила до демотивация и подчерта, че новата методика на МЗ е справедлива:

"Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко".

Той потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.

Интервюто на Диана Янкулова с д-р Александър Златанов в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл. 

Свързани статии

Левицата