Актуално

На фокус

Зам.-министър Петров: Ако на едно място има само ваксинирани хора, мерките не важат за тях

Зам.-министър Петров: Ако на едно място има само ваксинирани хора, мерките не важат за тях

03.09.2021

Втори фронт

403


За ресторантите няма да се промени нищо от новите мерки срещу разпространението на коронавируса. Но хората се държат по-различен начин след 23 часа, ние не сме някакви канцеларски плъхове, и ние ходим в нощни заведения и знаем какво се случва там.

Това заяви зам.-здравният министър Димитър Петров по БНТ. Целта ни е да не се препълнят болниците и да се намали смъртността – на първо място сме в ЕС по смъртност, добави той.

Даваме възможност за заведенията да работят на 100% до 23 часа само с ваксинирани клиенти, ако целият персонал е имунизиран. Не разбирам защо протестират срещу това, коментира зам.-министърът. Мерките могат да не важат, ако на едно място има само ваксинирани, обясни той.

Създали сме ограничения там, където се събират много хора. Театрални постановки, концерти, опери на открито могат да се провеждат. Фестивали обаче – не, обясни Петров. Той уточни, че вероятно заповедта за новите мерки ще бъде прецизирана в частта за фестивалите.

Нямаме намерение да променяме нищо, заради протестите на ресторантьорите, категоричен бе зам.-министърът.

Съществуващите мерки – дали се спазват, се контролират, колкото е възможно, но това е и въпрос на лична отговорност.

Имаше ограничение на лекарства за две-три седмици. Нямаше пари да се поръчат нови количества ремдисивир, но сега всеки ден идват доставки. Ще поръчеме още 12 000, в момента има от лекарството. В 6 болници ще направим запаси от хепарини, така че да не се стигне до недостиг и да има резерви. Има проблем с кислорода само в една болница в Хасково, там сменяме доставчика, каза още Димитър Петров.

  Източник: onovini.eu

Свързани статии