Актуално

На фокус

Зам.-министър на енергетиката: Цените на тока и парното са свързани с премълчаване на много проблеми

Зам.-министър на енергетиката: Цените на тока и парното са свързани с премълчаване на много проблеми

18.06.2021

Втори фронт

794


”Общата картина се състои от най-мащабни проекти и огромни задължения, предизвикани от липсата на инвенстиции, кърпенето на дупки туки там и подкрепянето на губещи дружества, както и липсата на визия за пограма.” Това каза служебният заместник-министър Алексансдър Николов в ”Студио Хъ” по телевизия 7/8.

Министърът изтъкна, че спрямо стратегията на Европейския съюз, ние се намираме на 6-7 години назад. Дори след Румъния. Николов изрази надежда, че щом Румъния може да се вписва добре в тази стратегия и България ще може при наличие на желание, експертиза и съобразяване с пазарния контекст. Затова Планът за устойчивост и развитие е от изключителна важност за енергийния сектор.

"Системата трябва да е балансирана, да работи в полза на всички и с ясни и последователни стъпки да се търси резултатт" - каза енергийният министър.

Обясни голямата задлъжнялост с наличието на "странни проекти", проявена недалновидност и най-вече, че "не се наричат проблемите със собствените им имена, а решаването им се отлага във времето". - допълни Николов.

Подчерта се и че решаването на този огромен проблем изисква прозрачност,  твърди мерки, изпозлване на наличния ресурс като уточни, че посоката на развитие трябва да е "обща за всички".

Според него увеличените цени на тока и парното са свързани с премълчаване на много проблеми. Задължително трябва да се подобри ефективността на дружеството "Топлофикация", да се приложи преструктуриране и ясна "визия за 5+ години".

На въпрос на зрител относно ТЕЦ-овете, Николов изтъкна тяхното значение за системната сигурност и отбеляза, че успешното им регулиране и намаляване на разходите, правилата на работа да се "изсветлят". Критериите и целите да се обвържат със заплащането, а за постигането на тези резултатите, трябва да се ангажират сериозни хора със "сериозна експертиза".

    Източник: frognews

Свързани статии