Актуално

На фокус

Заловиха петима мъже, хващали таралежи, за да ги готвят

Заловиха петима мъже, хващали таралежи, за да ги готвят

19.08.2022

Втори Фронт

142


Полицията задържа петима бракониери, ловили таралежи край кърджалийското село Минзухар, за да ги сготвят и изядат. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

За подобно деяние законът предвижда глоба до 5000 лева. В автомобила на мъжете при проверката са открити 12 живи таралежа. Пред органите на реда и експерт от РИОСВ – Хасково те са признали, че търсили таралежи, за да се хранят с тях.

Предисторията – на жители на с. Минзухар е направило впечатление, че в понеделник вечерта непознати лица обикалят района. Хората се обадили на полицията и патрул от местния полицейски участък в Черноочене спрял автомобил за проверка с петима мъже – двама от старозагорското село Бъдеще, двама от димитровградското Ябълково и един от хасковското Клокотница.

При огледа е установено, че те превозват 12 таралежа в зелена брезентова торба. При разпита им е установено, че ловят таралежи с помощта на обучено куче.

На петимата са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие. Санкцията за физически лица е от 100 до 5000 лева.

Таралежите са пуснати от служителите на МВР в естествената им среда.

Засега не е ясно защо мъжете са преследвали именно таралежи, които да готвят.

„И ние се чудим – дали е от недоимък и глад, или заради някакви странни вярвания. Има хора, които смятат, че ако пият кръв от костенурки ще си излекуват тежките болести. Може пък и тук да се касае за подобни вярвания. Ако обаче дирят таралежи от глад – това е доста тъжно“, коментира мъж от с. Минзухар.

Източник: tvmedia.bg

Свързани статии