Актуално

На фокус

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

Захарова обеща отговор на изгонените от България руски дипломати

29.06.2022

Втори фронт

813


Русия обеща реципрочен отговор на решението на България да изгони 70 руски дипломати. Това стана ясно от изявление на говорителката на външното министерство на Москва Мария Захарова. Според нея решението е взето “отвън”.

Руските дипломати трябва да напуснат страната до 24 ч. на 3-ти юли. София мотивира това свое искане с две основания. Едното е за реципрочност, а другото – за дейност, която противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

Решението на България съобщи премиерът в оставка Кирил Петков.

“Искам да кажа на всички, не само на Русия, че всеки, който работи срещу интересите на България ще бъде призован и отзован да си отиде обратно в страната, откъдето е дошъл”, каза Петков и подчерта, че „България има служби, които работят за нейните интереси”, посочи Петков и допълни – голяма част от изгонените дипломати са работили за чужди служби.

Това предизвика реакция у нас. Вътрешнополитическите страсти се разпалиха, защото според критиките Петков е взел това решение еднолично. От ДБ заявиха, че не са били информирани, от ИТН отново намериха повод да критикуват управленския подход на Кирил Петков и да го обвинят в това, а от БСП събраха партийния актив спешно, за да обсъдят ситуацията.

  Източник: frognews

Свързани статии