Актуално

На фокус

Захарова: 1984 на Оруел описва западното общество

Захарова: 1984 на Оруел описва западното общество

22.05.2022

Втори Фронт

1717


Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова е убедена, че класическият антиутопичен роман на Джордж Оруел "1984" не описва тоталитарната система в Съветския съюз, а съвременния Запад, съобщи руската служба на Би Би Си.

„Дълги години вярвахме, че Оруел описва тоталитаризма. Това е един от глобалните фейкове. Оруел всъщност пише за края на либерализма. Той пише как либерализмът ще доведе човечеството до задънена улица. Той не пише за СССР, той пише за обществото, в което е живял, за рухването на идеите на либерализма“, каза говорителят на руското външно министерство пред студенти в Екатеринбург.

Така тя отговори на въпрос на млад човек какво да каже на приятелите си в чужбина, които сравняват състоянието на обществото в путинистка Русия с описаното в романа „1984“.

Към отговора си Захарова добави, че е добре студентът да каже на познатите си от чужбина, че романът „1984“ е за „тях, а не за нас“.

Тя спомена и т. нар. "кенсъл култура", разпространена на Запад, която унижавала и заглушавала възгледите на хората, които прортиворечат на тези на "прогресивното" мнозинство. Според Захарова точно тези явления е описал Оруел описва в романа си, а днешната Русия на Путин не изглеждала като антиутопия.

Добре е да се отбележи, че романът "1984" е публикуван през 1949 г. и се превръща в най-известната творба на Оруел.

Действието в книгата се развива в супердържава с жестока тоталитарна система. Жителите са лишени от граждански права и индивидуалност, наложен е култът към личността на Големия брат. Една от основните теми на романа е цензурата, която се осъществява от Министерството на истината, което пренаписва историята и биографиите на хората. Обществото е манипулирано до крайност, а основните лозунги с които гражданите се зомбират всеки ден са: „Войната е мир“, „Свободата е робство“, „Невежеството е сила“. Мислите, намеренията и желанията на хората се контролират чрез различни технологични средства от Полицията на мисълта. Всеки ден служителите на всички институции и предприятия са задължени да гледат по две минути пропаганда. Освен това специални институции премахват всички препратки към миналото от книгите, а лингвистите изкуствено изкривяват езика, така че да няма думи, обозначаващи понятия като "демокрация", "любов", "равенство".

Самият Оруел казва, че е написал книгата като е ползвал за пример моделите за държавно устройство на Третия райх и на сталинисткия СССР.

Източник: offnews.bg

Свързани статии