Актуално

На фокус

Захариева: В С. Македония поколение след поколение са възпитавани в омраза към България

Захариева: В С. Македония поколение след поколение са възпитавани в омраза към България

10.02.2021

frognews

522


Много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение в омраза към съседна държава и целия ѝ народ. Не може да продължава и дискриминацията и тормоза спрямо хората с българско самосъзнание в Северна Македония“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя призна, че продължава напрежението в отношенията ни със Северна Македония.
Така тя отговори на въпрос за новото изявление на македонския премиер Зоран Заев, че позицията на България за членството в ЕС на Северна Македония е „безпринципна“.

Захариева припомни, че в социалните мрежи излизат постоянно данни с адреси на македонци, които имат българско гражданство.

Външната министърка коментира и изказване на сръбски учен: „Сами разбирате, че на Балканите постоянно ври и кипи, трябва малко повече сътрудничество, добросъседство”, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод твърдението на сръбски професор, че "по време на войната българите са изкормвали деца в утробите на бременни жени и после са изгаряни".

Захариева съобщи, че веднага е бил извикан посланикът на Сърбия и е поставен въпроса защо представител на държавата да прави подобни изявления.

"Оказа се, че само наименованието на учебното заведение е "правителствена академия", но става дума за университет. Освен това професор Симеунович е направил изявления, че не е визирал целия български народ в изказването си", обясни тя.

Свързани статии