Актуално

На фокус

Забранената пластмаса - вече и във вашия дом!

Забранената пластмаса - вече и във вашия дом!

04.07.2021

Втори Фронт

2429


От 3 юли влиза в сила забраната за пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС, съобщава бТВ.

От тази събота в ЕС влиза в сила директива за опаковките, която прекратява използването на пластмасовите продукти за еднократна употреба.

Всяка страна членка трябва да приеме съответното законодателство, в което да отразява новите правила за тези изделия. Някои дори добавят продукти в забранителния списък. В Германия и други държави членки на ЕС от 3 юли трябва да започнат да изчезват еднократни пластмасови продукти. Първоначално се спира употребата на чашки и кутии за храна от полистирен.

Новият закон за опаковките трябва да намали количеството пластмасови отпадъци. Законът обхваща, наред с други неща, пластмасови прибори за хранене, пластмасови чинии, сламки, чаши, включително капачки за чаши, тапи за уши и пластмасови държачи за балони. Освен това забраната се отнася за опаковки на храни за носене на стиропор, както и чаши от стиропор, предаде „Дойче веле“.

Забраната ще доведе до спестяване на ресурси, по-добро на околната среда и най-вече защита на моретата, смятат анализатори. Около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често ги считат за хранителни отпадъци и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

Сега търговците са задължени да преминат към продажба на такива продукти от рециклируеми материали, като стъкло или метал. Търговците на дребно, които вече са закупили и съхраняват в складовете си пластмасови изделия за еднократна употреба, може да ги използват, докато бъдат изчерпани.

Законът позволява по-нататъшно използване на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи изделия с филтър, но в бъдеще те трябва да имат информация върху опаковката или самия продукт, както и да посочват какви екологични последици биха били неправилното третиране. Забраната няма да обхваща пластмасовите бутилки за еднократна, тъй като те могат да бъдат рециклирани, отбелязва „Дойче веле“.

Германският министър на околната среда приветства новите правила в Германия и ЕС и заяви, че "забраната скоро ще доведе до по-добри, по-иновативни и по-екологични продукти и решения."

Свързани статии

Левицата