Актуално

На фокус

За седмица хората с COVID-19 в болница се увеличиха със 70%

За седмица хората с COVID-19 в болница се увеличиха със 70%

20.08.2021

Втори фронт

631


Новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие са по-малко в сравнение с последните два дни, но пък за седмица хоспитализациите са се увеличили със 70%. През изминалите 24 часа у нас са регистрирани 1371 случая на COVID-19, докато в сряда надхвърлихме 1400. Миналия петък обаче в болница се лекуваха 1264 души с коронавирусна инфекция, а днес броят им вече е 2161.

Само за петте дни на тази седмица са обявени нови 99 смъртни случая на хора с COVID-19, като за изминалото денонощие жертвите са 27. По този показател България е на пето място в ЕС, като във вчерашната обновена статистика на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията сме с 18.56 починали на 1 млн. души. Най-тежко е положението в Кипър, където смъртността е 38.29 на 1 млн., Гърция (23.14), Испания (20.11) и Португалия (18.94).

 

НОВИ МЕРКИ

От днес влизат в сила нови противоепидемични мерки, като заповедта за тях беше издадена снощи от здравния министър Стойчо Кацаров. Той разпорежда в администрацията да се въведе при възможност работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, както и да се въведе график за начало на работния ден между 7:30 и 10 часа. Целта е да се намали натискът върху обществения транспорт. Към всички работодатели също се отправя препоръка да организират дистанционна форма на работа, когато е възможно, допускайки на работното място не повече от 50% от служителите.

От днес МЗ прави опит и да насърчи ваксинациите с привилегии за заведения и обществени места с напълно ваксиниран персонал или такъв, който е готов да се тества редовно, за да ходи на работа. Условията за тези привилегии обаче са мъчно постижими при нищожния дял на ваксинираните у нас. Облекченията предвиждат обществени обекти като ресторанти, културни институти, фитнеси, спортни зали и пр. да се освобождават от ограничението за заемане на 50% от капацитета, ако целият персонал и всичките им клиенти имат зелен сертификат с една от трите известни хипотези - завършен курс на ваксинация, отрицателен тест за COVID-19 или доказателство за преболедуване в последните 6 месеца.

 На практика подобни облекчения може да има само за ваксинирани, тъй като МЗ залага солено условие към неваксинираните - те трябва да имат PCR-тест, направен в последните 72 часа. При цена от минимум 80 лв. за такъв тест, едва ли ще се намери клиент, който да си плати, за да иде на басейн например. Същото важи и за работодателите - ресторантьорите например трудно ще бъдат убедени да тестват на такава цена неваксинирания си персонал, за да работят с пълен капацитет. Облекченията вероятно няма да бъдат ползвани и за обществени места, които привличат основно деца - децата не се ваксинират, а едно посещение на цирк ще поскъпне абсурдно с PCR тест на децата.

Тези облекчения няма да се въвеждат автоматично - който реши да работи на 100%, трябва първо да подаде уведомление до регионалната си здравна инспекция, а тя ще поддържа списък на тези обекти, за да може да ги контролира. Не е съвсем ясно и защо се въвеждат подобни облекчения, след като вчера пред министъра на икономиката ресторантьорите обявиха, че не спазват сегашните ограничения, защото не могат да си избият разходите другояче.

Не е ясно защо МЗ подхожда толкова строго с изискванията - в чужбина такива мерки се прилагат на много места, но клиентите могат да посещават обществени обекти и с антигенен тест, който е много по-достъпен. Тестването с бързи тестове на служителите е нещо рутинно и за много фирми, а в редица страни така следяха и разпространението на инфекцията в училищата в рамките на учебната година.

  Източник: СЕГА

Свързани статии