Актуално

На фокус

За пръв път в историята - НАСА извлича кислород от червената планета

За пръв път в историята - НАСА извлича кислород от червената планета

22.04.2021

Втори фронт

712


Продължават научните пробиви на НАСА в космоса. Космическата агенция успя да превърне въглероден диоксид от атмосферата на Марс в годен за дишане от хора кислород.
Новината идва само дни, след като учените успяха да направят кратък, но исторически полет с хеликоптера Ingenuity. Безпилотният самолет бе във въздуха за около минута и на височина от 3 метра.

Марсоходът Perseverance извлича кислорода с помощта на устройство с размер на тостер, наречено MOXIЕ. Това е първият път, в който ресурс за използване от хора се извлича на друга планета.

"Това е критична първа стъпка. MOXIE има още работа, но резултатите от тази технологична демонстрация са много обещаващи, докато вървим към целта си един ден да изпратим хората на Марс”, заяви в изявление Джим Ройтер, асоцииран администратор на Дирекцията на космическите технологии на НАСА.

При първото си използване MOXIE, съкратено от Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment, произвежда около 5 грама кислород. Това е достатъчно, за да може един астронавт да диша за около 10 минути, казаха от космическата агенция.

В бъдеще устройството ще може да генерира до 10 грама кислород на час, а учените планират да пуснат машината поне още девет пъти през следващите две години при различни условия и скорости, според агенцията.

  Източник: frognews

Свързани статии

Левицата