Актуално

На фокус

За пръв път НЗОК ще плаща лекарства за домашно лечение на COVID-19

За пръв път НЗОК ще плаща лекарства за домашно лечение на COVID-19

10.09.2021

Втори фронт

329


За първи път в историята си Националната здравно-осигурителна каса ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19, като ще заплаща и за лекарствата, изписвани за лечението му в домашни условия. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров, след като вчера Надзорният съвет на НЗОК одобри изменение в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ в посока увеличаване на тези средства. 

"На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес (т.е. вчера - бел.ред.) тази методика беше съгласувана от Българския лекарски съюз, с директори на столични диагностично-консултативни центрове. С тях обсъдихме въпроса и те са много доволни от това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони", каза министър Кацаров и допълни, че очаква в много кратки срокове първоначално регистрираните 39 COVID-зони да станат поне 150 - в рамките на седмица-две, така че пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Очаква се в Държавен вестник да излезе решение на НЗОК със списък от лекарства, които могат да се предписват на болни с COVID-19. "Това се случва за първи път в историята на Здравната каса, откакто е учредена. Досега тя финансираше само домашното лечение на хронични заболявания. За първи път тя ще финансира лекарствата за остро заболяване, каквото е COVID-19", изтъкна д-р Кацаров. Тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите, както и изследванията.

По програма за подпомагане на лечебните заведения МЗ ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност безвъзмездно да получат апаратура на стойност до 50 хил. лева - например подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ. Лечебните заведения ще получат тази техника безвъзмездно, а освен това министерството разполага на склад с пулсоксиметри, които ще бъдат изпратени до тези центрове. Всеки център ще получи между 30 и 40 пулсоксиметри. Тези устройства ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно, за да могат те да следят кислородната си сатурация в домашни условия. "Това е лесно, за него не се изискват специални знания. Ако сатурацията слезе под определени нива, което показва, че състоянието на човека се влошава, да може той да сигнализира лекаря и съответно да бъде хоспитализиран", коментира министър Кацаров.

   Източник: СЕГА

Свързани статии

Левицата