За пръв път ГЕРБ загуби София, но спечели в квартал „Факултета“ – при 62% избирателна активност

За пръв път ГЕРБ загуби София, но спечели в квартал „Факултета“ – при 62% избирателна активност

06.04.2021

Втори Фронт

6719


28% от гласувалите в столицата са подкрепили ДБ

За първи път от ГЕРБ не са първа политическа сила в столицата на парламентарни избори. 28% от гласуваните в София са подкрепили "Демократична България". Единственият район, в който ГЕРБ печелят в столицата, е 25-и многомандатен район, в който влиза и квартал "Факултета".

Рекордна избирателна активност бе регистрирана в 25-и многомандатен избирателен район в столицата, в сравнение с предишните избори в същия район. Тази година правото си на глас там упражниха 230 118 души или близо 62% от регистрираните жителите на района, предаде Bulgaria ON AIR.

За сравнение - на предсрочните парламентарни избори през март 2017 г. избирателната активност там е била около 42%, а четири години по-рано 39 на сто.

Като на всички избори и този път се прокрадват съмнения за купен вот. Някои от жителите дори признават, че са получавали "примамливи оферти".

"Не съм ги виждал, но има престъпни групи, които са предлагали пари на хората, на младите хора. От 50 до 100 лв. на глас. Но хората тук са гладни", призна един от живущите във "Факултета".

Тези оферти обаче остават само слух, защото за тях се говори, но няма доказателства. От ЦИК заявиха, че няма подадени сигнали и жалби за злоупотреби в изборния ден в този район.

Въпреки високата избирателна активност там, има такива, които не са упражнили правото си на вот.

"Изобщо не съм гласувала, всички са измамници", коментира друга жителка на квартала.

Източник: dunavmost

Свързани статии