Актуално

На фокус

За процесите в БСП, или защо след „Г” следва „Д”

За процесите в БСП, или защо след „Г” следва „Д”

08.01.2021

Светлана Шаренкова

462


Като ярък адвокат на Гергов и непримирим критик на Нинова блесна бившият втори в БСП и депутат пет мандата Димитър Дъбов. Той сравни Гергов с…”несправедливо осъдения и убит Трайчо Костов”, обяви, че в БСП царяло мракобесие, което водело до разцепление…Шокиращо е точно Димитър Дъбов да се изживява като критик на порочните практики в БСП. В очите на хиляди социалисти той е символ на апаратщината и задкулисието, на репресията към несъгласните и разцеплението в партията, но и на сговора и безкрайните ловни дружинки с всяка власт!

Логично е българското общество и медиите да проявяват жив интерес какво се случва в най-голямата опозиционна партия, която тази година ще навърши 130 години – свидетелство за работеща структура, ясна идеология и способни кадри.

Но съвсем не е нормално 30 години след прехода от тоталитаризъм към демокрация БСП да бъде медийно сатанизирана във всяко свое действие. Иде реч за случая „Георги Гергов” и предложението на Изпълнителното бюро на БСП той да бъде изключен от партията. Предложение, в което има ясни аргументи за нарушаване на Устава на партията, уронване на нейния престиж и влияние в обществото. Фактите са много и „обрасли” с дългогодишни отстъпления от идейни и организационни принципи, замазване на грешки и лицемерна „другарска” подкрепа към Гергов – може би на база на симпатии или безхарактерност, но най-вече на зависимости. Редовите социалисти отдавна мечтаят за изчистване на образа на партията и освобождаването й от задкулисни и икономически зависимости – като едно от най ярките лица на тези явления е това на Гергов. А между другото Нинова му прави чиста услуга, защото той многократно е споделял, че заради нейната ярка опозиционност той губи много пари (тук няма нужда от коментар).

Но станалото – станало!

Изпълнителното бюро вече предложи изключването му от БСП, а независими анализатори публично заявиха, че това е трябвало да стане още преди 10 години. На този фон групичка бивши партийни функционери обявяват Гергов за мъченик на партията, въпреки че в „актива” му са системните изборни загуби в Пловдив и региона, превръщането на БСП в петостепенна сила, „ЦУМ-гейт”, „дупка-гейт” и 43-те милиона подарени му от правителството на ГЕРБ срещу хвалбите му кам Борисов и желанието му за коалиране с него.

Като ярък адвокат на Гергов и непримирим критик на Нинова блесна бившият втори в БСП и депутат пет мандата Димитър Дъбов. Той сравни Гергов с…”несправедливо осъдения и убит Трайчо Костов”, обяви, че в БСП царяло мракобесие, което водело до разцепление…

Шокиращо е точно Димитър Дъбов да се изживява като критик на порочните практики в БСП. В очите на хиляди социалисти той е символ на апаратщината и задкулисието, на репресията към несъгласните и разцеплението в партията, но и на сговора и безкрайните ловни дружинки с всяка власт!

В течение на дълги години Дъбов бе основният проводник и крепител на модела „Станишев”, довел БСП до 10 последователни изборни загуби от ГЕРБ, до ръба на разпада – морален, идеен и организационен, до изключването (по най-безцеремонен начин) на бившия лидер на партията и два пъти президент на републиката Георги Първанов и на десетки знакови социалисти – парламентаристи, интелектуалци, кметове. Станишев и Дъбов ще останат в историята на БСП като съсипатели и ренегати, в името на властта подменили същността на БСП от социалистическа към социаллиберална формация, което отблъсна хиляди честни и социално мислещи хора. Неслучайно Дъбов жестоко бе бламиран в собствения си Шуменски избирателен район, където „Дъбовщината” властваше десетилетия. Той не бе излъчен от другарите си за делегат на последния конгрес и не стана член на НС на БСП.

Днес Царят на апаратните игри Дъбов да призовава за прозрачност е лицемерие и тотална липса на политически морал. Подобни функционери, които използват нахранените анти БСП медии, за да обливат с мръсотия собствената си партия и избрания с над 70% лидер, да обругават ярката и решителната опозиционна линия, която следва Корнелия Нинова, трябва да знаят, че това ще се обърне срещу тях.

Източник: glasove.com

Свързани статии