Актуално

На фокус

Южноафриканският щам предизвиква по-тежко заболяване и по-висока смъртност

Южноафриканският щам предизвиква по-тежко заболяване и по-висока смъртност

29.01.2021

onovini.eu

1932


„Южноафриканският щам е по-слабо разпространен, но по-опасен. Предизвиква по-тежко заболяване, има по-голяма смъртност и при него намалява средната възраст на смъртността“, заяви по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите на Кунчев сериозните мерки в много страни са дали резултат и този вариант на коронавируса е открит при много малко случаи. Здравният инспектор съобщи, че в България също ще се проведе изследване, което да провери за наличието на варианта. Той потвърди, че британският щам на коронавируса е по-заразен от обикновения коронавирус.

У нас в момента 10 души заразяват 6-7 други, във Великобритания се заразяват 27. В България са открити 8 заразени с британския щам. Това се е случило чрез насочено изследване към хора, завърнали се от Острова у нас, каза доцентът.

Защо маска, а не шлем

„Концентрацията на новия щам в горните дихателни пътища е между 10 и 100 пъти по-голяма. За това се отказваме от шалове, яки, шлемове, тъй като те няма как да спрат заразяването с вируса. Това, което със сигурност знаем, е, че се предава много по-лесно от обикновения. Но протича без особени симптоми, за разлика от южноафриканския”, заяви доц. Кунчев.

Той добави, че промяна в оценката за носенето на маски има и подчерта, че те предпазват околните, а не болния. Той е този, който разпръсква вируса, и ако има преграда, това сваля до голяма степен риска. Главният здравен инспектор не препоръчва да се носи обикновена маска над 2-3 часа, тъй като се навлажнява и става пропусклива.

„Шлемът предпазва с пъти по-малко от обикновената хирургична маска. Дори ползването на маски, но правилното, е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия”, добави доц. Кунчев.

Свързани статии