Актуално

На фокус

Йоан Матев е оправдан за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина

Йоан Матев е оправдан за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина

12.03.2021

Втори Фронт

930


Без виновен приключи на първа инстанция делото за убийството в Борисова градина от преди шест години. С три на два гласа състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев, че умишлено е причинил смъртта на 15- годишния Георги Игнатов.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Руси Алексиев и един от съдебните заседатели.

За това, че Матев е виновен са били председателят на съдебния състав Руси Алексиев и един от от съдебните заседатели.

Според мнозинството Матев е бил в Борисовата градина по време на престъплението, но няма нито преки, нито косвени доказателства, че е държал ножа, с който е убит Георги.

Адвокат Ина Лулчева заяви:

"Смятам, че изводите, че няма никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството, че той действително е бил намерен там и е стоял там две години, няма по делото. Очевидно съдът е приел същото".

Процесът продължава в Софийския апелативен съд.

Прокуратурата категорично обяви, че ще протестира.

"Независимо, че става въпрос от косвени доказателства, те представляват една действителна последователна верига, която води до... извод, че той е извършителят, така че според нас имаме всички основания присъдата да бъде отменена и той да бъде признат за виновен", каза говорителят на СГП Антоанета Панчева.

В последната си дума Матев изрази искрените си съболезнования към близките на момчето, но за пореден път отрече да има нещо общо с трагедията преди шест години в столичната Борисова градина.

Делото приключи на първа инстанция шест години след убийството на 15-годишния Георги Игнатов на 2 юни 2015 година.

 Източник: БНР

Свързани статии