Актуално

На фокус

Янев вика на среща шефовете на службите за сигурност. Рашков иска уволнението им

Янев вика на среща шефовете на службите за сигурност. Рашков иска уволнението им

19.05.2021

Втори фронт

4186


Премиерът Стефан Янев вика на среща шефовете на службите за сигурност

Очаква се днес в Министерския съвет да отидат председателят на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция Разузнаване – Атанас Атанасов.

Двете агенции са извън системата на МВР и по закон са на пряко подчинение на министър-председателя. Повод за срещата стана сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Оказа се, че в началото на май те са излезли в дълъг неплатен отпуск до септември.

„Отпуските им ще бъдат прекратени веднага, обяви вчера вътрешният министър Рашков и подчерта, че държавата няма как да работи с тези хора“. Причината – „ДАНС е извършвала редица престъпления във връзка с използването на СРС“.

„Ръководители от висок ранг на служби, които по Конституция са призвани да осигуряват националната сигурност, сменя се правителство, на което трябва да служат, и тях ги няма.

Излязоха в отпуск по време на жътва – когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на гражданите, че няма да има измами.  Могат да бъдат върнати на работа и да бъдат освободениСмятам, че това трябва да стане. Не може ръководителите на службите да са в неизвестност„, посочи Рашков и подчерта, че не би могъл да работи с тях.

ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?!

Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти. Те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили с КПКОНПИ, а другият продължава тази политика“, заяви ядосано служебният вътрешен министър.

С решаващото участие на предишното правителство редица служители на тази Агенция са настанени на работа и в други структури в държавата – Държавна агенция “Финансов контрол” – Начев, който е служител на тази агенция, една цяла служба има в КПКОНПИ, съставена само от служители на ДАНС – Антон Славчев, трето – Националното бюро за контрол на СРС. И там са настанени двама – Илко Желязков и Пламен Колев“, разкри още Рашков.

„Те бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления. Но те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са скрили в КПКОНПИ (Сотир Цацаров, бел.ред.). А другият продължава тази политика.

От справка стана известно, че в дълъг отпуск до септември са председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително. Функциите му изпълнява единият от заместник-председателите на агенцията и оперативното ръководство на контраразузнаването работи.

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително.

Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително.

   Източник: onovini.eu

Свързани статии