Актуално

На фокус

Янев: Няма струпване и разполагане на войски на НАТО в България, няма и такова решение на кабинета

Янев: Няма струпване и разполагане на войски на НАТО в България, няма и такова решение на кабинета

25.01.2022

Втори фронт

2101


Струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев.
Янев: Няма струпване и разполагане на войски на НАТО в България, няма и такова решение на кабинета
"Такова решение на българското правителство няма. Такъв тип решение е в процес на подготовка и когато то бъде взето, ще бъде комуникирано за всички български граждани", допълни той.

Според него трябва да намалим малко напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите.

„Изборът на България да бъде част от НАТО е дълбоко осъзнат. Ние сме отговорни към българското общество, че не сме обяснили ясно, че изборът България да бъде част от тази колективна система за сигурност и защита е, че по този начин си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, защото я съвместяваме с държави, които споделят същите ценности и правим обща отбрана", добави Янев.

Решението за допълнителни сили на НАТО в България тепърва предстои и ще се вземе през февруари на среща на министрите на отбрана, като се зачете националният интерес на всяка от страните членки, увери военният министър. Що се отнася до испанските и нидерландските самолети, които трябва да дойдат на наша територия, това решение е взето още преди няколко година и свързано с "Air Policing".  

Министърът на отбраната Стефан Янев призова да се намали напрежението по темата Украйна и по оста НАТО-Русия.

"Русия няма да напада България, дипломацията не е изчерпала ходовете си", добави той.

В 16.30 ч. днес премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността.

Участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

   Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии