Актуално

На фокус

Янаки Стоилов не вярва, че ВСС ще гласува оставката на Гешев

Янаки Стоилов не вярва, че ВСС ще гласува оставката на Гешев

17.07.2021

Втори фронт

372


Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов не вярва, че ВСС ще гласува за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, стана ясно от интервю за министъра за БНТ.

"Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да освободи главния прокурор", заяви той.

"Това поставя на голямо изпитание самите членове на ВСС да покажат дали те са самостоятелни, дали те са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, а бих казал в много случаи определят и решенията на ВСС", допълни Стоилов, който вчера обяви, че внася във Висшия съдебен съвет доклад за нарушения на главния прокурор.

Каквото и да реши Висшият съдебен съвет, институционално трябва да го приема и какви мотиви и коментари имам е личен въпрос, каза още Стоилов.

Той уточни каква е теоретично процедурата по отстраняване на заемащия поста главен прокурор:

"Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако той потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор."

Той обясни още, че не е посредник на вътрешния министър и не е в йерархични отношения с него. В средата на седмица е получил официално самото искане от страна на министъра на вътрешните работи.

   Източник: offnews

Свързани статии