Актуално

На фокус

Янаки Стоилов даде ВСС на съд заради Гешев

Янаки Стоилов даде ВСС на съд заради Гешев

12.08.2021

Втори фронт

1393


Жалбата на служебния правосъден министър Янаки Стоилов срещу решението на Висшия съдебен съдебен съвет да не допусне до разглеждане предложението му за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев вече е във Върховния административен съд. Това се вижда от деловодната система на съда. Жалбата е подадена от Стоилов през ВСС още на 4 август, обясниха пред "Сега" от правосъдното министерство. От 10 август документите са вече в съда, но все още по тях няма образувано дело.

Стоилов твърди, че ако се приеме, че министърът няма право да иска освобождаването на т.нар. трима големи в съдебната система (председателите на двете върховни съдилища и обвинител N1), това би означавало, че само хора от ВСС - от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност. Това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите.

Сега ВАС би могъл да задължи съдебният съвет да се произнесе по същество по предложението на Стоилов. Това означава да обсъди точка по точка нарушенията, които правосъдният министър твърди, че главният прокурор е извършил.

Приемникът на Янаки Стоилов като правосъден министър обаче би могъл да не поддържа жалбата му пред ВАС. "Дали ще поддържа жалбата пред ВАС ще е важен тест за тези неща, които се говорят, за задълбочаване на съдебната реформа. Такива практически индикатори са много по-важни от общите изявления", коментира неотдавна Стоилов.

Темата за това дали правосъдният министър има правомощия да предлага предсрочното освобождаване на тримата големи е вече и в Конституционния съд. Кабинетът го сезира на 5 август. Делото е разпределено на съдията Филип Димитров. Краят на мандата на служебното правителство не пречи на процедурата пред КС.

 Източник: СЕГА

Свързани статии