Актуално

На фокус

Ядяща мозък амеба уби човек в Айова

Ядяща мозък амеба уби човек в Айова

19.07.2022

Втори Фронт

422


По данни на здравните служби мъж, за когото се смята, че се е заразил с мозъкоядна амеба, след като е плувал на плаж в Айова, е починал.

В петък служители от отдела за здравеопазване и услуги за възрастни хора в щата Мисури обявиха, че плувецът е починал след заразяване на 7 юли с Naegleria fowlri – рядка и често смъртоносна инфекция, съобщава „Метро“.

Смята се, че плувецът, родом от Мисури, е бил изложен на въздействието на амебата, докато е плувал в езерото Три Файърс в окръг Тейлър, Айова, съобщиха официалните лица. Рядката амеба се среща най-често в топли сладки води като езера и реки. Пациентът е лекуван в интензивно отделение от животозастрашаваща инфекция на мозъка, известна като първичен амебен менингоенцефалит, съобщиха официалните лица.

На 8 юли плажът беше временно затворен за плувци като “предпазна мярка във връзка с потвърдена инфекция с Naegleria fowleri при жител на Мисури. 

През това време Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на щата Айова проведе тестове съвместно с Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), за да потвърди наличието на Naegleria fowleri във водата.

Според CDC от 154-те известни случая на първичен амебен менингоенцефалит, регистрирани в САЩ от 1962 г. насам, само четирима души са оцелели.

Хората могат да се заразят, когато водата, съдържаща амебата, попадне в организма през носа. След това амебата може да се придвижи до мозъка и да разруши мозъчната тъкан. Симптомите на първичния амебен менингоенцефалит включват силно главоболие, треска, гадене, повръщане, скованост на врата и гърчове. Според CDC тези видове инфекции се появяват главно през летните месеци и в южните щати на САЩ.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии