Актуално

На фокус

Ядрена война между САЩ и Русия ще доведе до над 5 млрд. жертви, сочи проучване

Ядрена война между САЩ и Русия ще доведе до над 5 млрд. жертви, сочи проучване

18.08.2022

Втори Фронт

231


Ядрена война между Съединените щати и Русия ще доведе до общо 5 милиарда жертви по цял свят, сочи ново проучване, публикувано в реномираното издание Nature. Първите жертви от самите взривове ще бъдат около 360 милиона души, но последвалата ядрена зима и липсата на храна ще донесе със себе си още загинали.

Експериментът е проведен от учени от университета „Рутгерс“ в САЩ, университетът на Берген, Институт Потсдам и много други.

Според проучването от използването на ядрени оръжия атмосферата ще се замърси до степен, в която слънчевата светлина няма да може да прониква до почвата и насажденията. Това ще доведе до сериозен глад по цял свят.

При друг сценарии на ядрена война между Индия и Пакистан повече от два милиарда души ще загинат. Според екипа от учени единственото дългосрочно решение на този проблем би била цялостната забрана за ядрени оръжия.

„Данните са ясни – трябва да предотвратим ядрена война завинаги. Забраната за ядрени оръжия е единственото дългосрочно решение“, каза Алан Робок, професор по климатични науки от „Рутгерс“.

По-рано през този месец руският президент Владимир Путин призна, че никой не може да излезе победител от ядрена война. В същото време обаче Антониу Гутериш каза през март, че „възможността за ядрен конфликт, доскоро немислима, сега отново е в сферата на реалното“.

Източник: бТВ

Свързани статии