Актуално

На фокус

„We’re having trouble finding that site“: Сайтовете на МЗ, коронавируса и зелените сертификати отново се сринаха

„We’re having trouble finding that site“: Сайтовете на МЗ, коронавируса и зелените сертификати отново се сринаха

22.10.2021

Втори фронт

176


„We’re having trouble finding that site“ – това е надписът, който виждаме, когато се опитаме да влезем в сайтовете на здравното министерство (https://www.mh.government.bg), Единния информационен портал (https://coronavirus.bg) и Национална здравно-информационна система (https://his.bg). Изненада! Днес те отново се сринаха.
От понеделник, 25 октомври, всички български граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравноинформационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя зелен сертификат от https://www.his.bg, ако сайтът работи, разбира се.

Валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от шест на 12 месеца, като те ще могат да се ползват на територията на страната, за нуждите на държавния здравен контрол, припомниха от пресслужбата. Такива сертификати могат да получат всички преболедували коронавирусната инфекция, установено с PCR или антигенен тест.

Единният информационен портал coronavirus.bg пък дава актуална информация за новозаразените и починалите с коронавируса, както и за броя на поставените ваксини и всичко, свързано със COVID-19.

Няколко дни, след обявяването на новите мерки, потребителите се оплакват от проблеми с достъпа до сайтовете. Регулярно достъпът до тях бива блокиран, в последствие се възстановява, а в някои случаи дава грешки при опит за изтегляне на сертификат.

Проблемите в системата доведоха и до забавяне в регистрацията на новите ваксинирани срещу COVID-19, чиито брой е завишен в последните дни.

Вчера от „Информационно обслужване“ обявиха, че оповестяването на епидемичните мерки е било съпроводено със злонамерени действия, хакерски атаки, тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система (НЗИС).

В рамките на 24 часа към портала е насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърлил 400 Gbps. Това е наложило прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги.

  Източник: frognews

 

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания