Актуално

На фокус

Взрив в най-голямата румънска петролна рафинерия на Черно море

Взрив в най-голямата румънска петролна рафинерия на Черно море

02.07.2021

Втори фронт

3742


Експлозия избухна в рафинерията ''Петромидия'' в Нъводари, Румъния. Двама души са ранени, съобщава БГНЕС по информация на Digi24.

Министърът на околната среда на страната Барна Танцос каза, че въздействието върху околната среда може да бъде голямо. Зоната на експлозията е отцепена с цел безопасност, но вероятността от експлозии и нов пожар е висока. Според първоначалните оценки облакът дим се движи към морето, а не към брега, добави министърът. Той отбеляза, че на място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.

Видеоклипове показват плажуващи по румънското черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

На място са изпратени 8 пожарни коли, 2 линейки и едно мобилно интензивно отделение.

''Петромидия'' е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, в близост до най-голямото пристанище на Румъния – Констанца, уточнява БГНЕС.

Тя е собственост на КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името ''Ромпетрол Груп''), националната петролна и газова компания в Казахстан, и на румънската държава чрез министерството на енергетиката. През миналата година в “Петромидия“ са преработени 4,8 милиона тона суровини (1,16 милиона тона бензин и над 2,6 милиона тона дизел и авиационно гориво). Активното развитие на ''Петромидия'' я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море.

 Ромпетрол България ЕАД е част от КМГ Интернешънъл. 

   Източник: СЕГА

Свързани статии