Актуално

На фокус

”Възкръсналият” ал Масри похвали Ал Кайда за ударите срещу САЩ на 11/9

”Възкръсналият” ал Масри похвали Ал Кайда за ударите срещу САЩ на 11/9

13.09.2021

Втори фронт

1313


На 11 септември преди 20 години Ал Кайда свърши добра работа. Много добре действахме и срещу руските войски в Сирия, а американците бяха принудени да напуснат Афганистан. Това заявява във видеообръщение Абу Мохамед ал Масри, лидер на Ал Кайда след убийството на Осама бен Ладен. Това е изненадващо, тъй като вече имаше официални съобщения, че ал Масри е починал през 2020 от естествена смърт.

Лидерът на терористичната организация е направил своето изявление по повод 20-годишнината от терористичните атаки в САЩ на 11 септември през 2001 г. Доказателства за излъченото обръщение дава групата SITE Intelligence Group, която следи действията на джихадистите в интернет, цитирана от Associated Press.

Твърди се, че видеото е излъчено в събота. В него ал Масри дава положителна оценка на военните действия на Ал Кайда не само в онзи трагичен ден, но и на ударите, които са нанесени на руските военни в Сирия. Заплахи се отправят към Израел, като се заявява категорично, че „Йерусалим никога няма да бъде еврейски“.

SITE не съобщава, кога е направено видеото, а само кога е излъчено.

Ал Масри най-вероятно се намира в Афганистан, заяви вчера Майкъл Морел, бивш шеф на американското раузнаване по CBS. „Това показват нашите анализи, което означава, че движението „Талибан“ укриват лидера на Ал Кайда“, смята Морел.

От своя страна представители на „Талибан“ в Кабул осъдиха атентатите на 11 септември 2001 г.

  Източник: frognews

Свързани статии