Актуално

На фокус

Вучич обяви, че Сърбия ще изпревари скоро България по средна заплата

Вучич обяви, че Сърбия ще изпревари скоро България по средна заплата

23.08.2021

Втори фронт

642


Сръбският президент Александър Вучич отново обяви, че много скоро страната му ”ще изпревари България по средна заплата”. Подобни твърдения Вучич разпространява периодично през последните пет години.

Брутният вътрешен продукт на Сърбия през 2020 г. бе $54 млрд, а на България $68млрд. Данните са на Международния валутен фонд. България през следващата година ще получи безвъзмездно 12 млрд. евро по плана за възстановяване след пандемията. По този начин разликата между двете държави ще се увеличи рязко в полза на България, припомня БГНЕС.

"За всички е ясно, че ние имаме най-ниската цена на електричеството в Европа. В тази част на Европа ние имаме най-високите заплати, а до месец, два или три, ще задминем по този показател и България, която е член на ЕС, " каза Вучич по време на форум на Партията на сръбските пенсионери, който се предаваше масово от местните медии, включително и националните телевизии като РТС и проправителствената Пинк ТВ.


Според него "имало натиск върху Сърбия тя да закрие термоцентралите". "Аз няма да се слагам на никого. Аз искам да имаме ток. Според мен всеки нормален човек разбира това нещо. Те тогава ни казват - нямате право на хидроцентрали, нямате право на вятърни паркове", каза още той и уточни, че Сърбия и само още една държава от региона не внася ток.


Вучич благодари на пенсионерите за тяхната подкрепа, които винаги са били "в първите редове за защитата на отечеството". Според него "сръбските пенсионери никога не са имали толкова високи пенсии както днес".

   Източник: frognews

Свързани статии

Левицата