Актуално

На фокус

Втори златен медал за България! Стойка Кръстева - олимпийска шампионка!

Втори златен медал за България! Стойка Кръстева - олимпийска шампионка!

07.08.2021

Втори Фронт

1848


Стойка Кръстева донесе втори олимпийски златен медал за България от игрите в Токио! На финала от олимпийската програма по бокс в Токио в категория до 51 килограма тя победи с пълно съдийско единодушие туркинята Бусе Чакъроглу.

I РУНД

Двете боксьорки стартираха предпазливо и държаха дистанция. Туркинята нанесе първия точен удар, след което Кръстева с добра комбинация пласира ляв и десен в тялото на съперничката си. След това пласира нов ляв в главата на Чакъроглу. Туркинята успя да отговори, но българката умело атакуваше. Равностоен рунд, в който двете разменяха удари, които попадаха в целта. Добрата новина бе, че съдиите отсъдиха в полза на Кръстева след финалния гонг.

II РУНД

Българката нанесе ляв прав в главата на Чакъроглу. Туркинята действаше агресивно, но получи предупреждение. Кръстева държеше дистанция и умело пласираше удари в тялото на съперничката си. Стойка добре контрираше и нанесе нов удар с ляв, а след това точно попадна и дясното кроше. Бусе атакува в края на рунда, но Кръстева хладнокръвно завърши. Отлична новина и след края на втората част, тъй като съдиите отсъдиха в полза на българката.
III РУНД

Туркинята излезе с нагласата, че няма какво да губи и атакува aгресивно от самото начало на рунда. Кръстева показа добра защита и пласира ляв в главата на Чакъроглу. Съперничката ѝ нанесе десен в главата на Стойка, но тя веднага контрира с отлична комбинация. Веднага след това Кръстева нанесе нов ляв в главата на туркинята. В заключителните секунди на двубоя Кръстева нанесе десен прав и след последния гонг вдигна победоносно ръце.

Ето какво каза след спечелената титла Стойка Кръстева пред пратеника на БНР в Токио Антони Йорданов:

„Може би все още не осъзнавам какво точно се е случило, но първите мисли, които ми минаха бяха „Ето, все пак малка България успя!“. Надявам се трудът на всички през годините да е събран в това късче, неописуем труд и лишения на много хора. Искам да има благодаря за всеотдайната подкрепа през всички тези години. Надявам се  това да е един пример за всички млади български спортисти, въпреки всичко, въпреки всички да си стоят в България, да продължават да се трудят, докато мечтите им станат реалност“. 

Източник: БНР

Свързани статии