Актуално

На фокус

ВТОРА ЧАСТ НА ПОРЕДИЦА НА "ВТОРИ ФРОНТ"- Това, което ни ви казват за ваксините по телевизора

ВТОРА ЧАСТ НА ПОРЕДИЦА НА

19.01.2021

Втори Фронт

4989


Сайтът “Втори фронт” започва своя авторска поредица за информираност относно ваксините, в която нашият сътрудник адв. Милен Пенев ще ни запозанае с най-важните факти от света и страната относно ваксинацията. В поредицата от няколко части -адв. Пенев ще отговори на  основните въпроси, които вълнуват населението. Фокусът е върху одобрените до тук ваксини от Европейския съюз на Moderna и Comirnaty (ваксината на Пфайзер). Целта е дадем “светлина” по някои от важните моменти, които остават слабо коментирани в публичното пространство.

Адвокат Милен Пенев работи предимно в сферата на бизнес правото. Обслужва български и чуждестранни клиенти при реализацията на проекти в България, при участието в обществени поръчки и решаването на специфични казуси. Юридическият му стаж е над 18 години, заемал е различни позиции, включително началник на юридическия отдел на „Райфайзен Лизинг България“ ООД. Той има интереси също в изследване на правната страна на актуални проблеми от обществения дневен ред и намирането на работещи решения.

 

ВТОРА ЧАСТ: КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА ВАКСИНИТЕ

Производителите на одобрените дотук ваксини твърдят, че няма значими странични ефекти и се позовават на факта, че са проведени изпитвания с голям брой доброволци. Можем да ги поздравим за големия обем свършена работа, но трябва да имаме предвид, че изследвани от тях са единствено краткосрочните странични ефекти. Ако все пак погледнем българската листовка на ваксината на Пфайзер, някои от тези незначителни ефекти изглеждат притеснителни - например повече от 1 на 10 човека получават умора, главоболие, болка в мускулите, болка в ставите, втрисане и повишена температура. До един на 1000 човека пък могат да получат незначителната реакция „временно едностранно увисване на лицето“. За повече информация най-добре прочетете листовката, има я на сайта на здравното министерство. Там е и листовката на Модерна, в която нещата са аналогични.

Открит остава въпроса за дългосрочните странични ефекти, които се проявяват след месеци и години, неслучайно както беше посочено по-горе, стандартният процес на проучване на ваксините отнема много по-дълъг период от време. Ще има ли такива дългосрочни ефекти и какви ще бъдат те, не знае никой. Така че всеки ваксинирал се сега ще бъде изключително ценен за развитието на науката, тъй като негов гръб ще се изследват възможните проблеми и усложнения с ваксините в дългосрочен план.

Какви са все пак потенциалните дългосрочни странични ефекти, да дадем думата на специалистите. Според доцент Мангъров са възможни усложнения в две насоки – пораждане на онкопроблеми и възникване на автоимунно заболяване. Доктор Чавдар Ботев също предупреждава за възможен бум на автоимунни заболявания след ваксината пред БНТ на 22.11.2020 г.

- Каква отговорност носят производителите? 

адв. Милен Пенев:

За да могат да се използват ваксините, те получават първо разрешение от местен медицински регулатор. За целия Европейски съюз това е EMA, Европейската агенция по лекарствата, която вече одобри ваксините Comirnaty и Moderna, след което последва и формално одобрение от ЕК. Одобрението във Великобритания беше дадено от MHRA - Регулаторната агенция по лекарства и здравни продукти.

Одобрението от ЕМА представлява разрешение за продажба под условие –(Conditional Marketing Authorisation), това е извънреден механизъм със съкратени срокове, обусловен от настоящата пандемия. Същественото при него е, че получателят на това одобрение, тоест производителят на ваксините, носи отговорност за продукта и безопасното му използване. Одобрението на ваксините във Великобритания е от различен тип, това е временно разрешение за използване при спешна нужда, при него продуктът не се допуска до пазара, а само се разрешава използването му. При британското разрешение производителят не носи отговорност за странични ефекти и тя се поема от държавата.

Тоест в рамките на ЕС теоретично може да бъде съден производителят за проявили се странични ефекти от ваксините. Какви са обаче клаузите на договорите между ЕК и производителите и съответно между ЕК и българската държава, на мен поне не ми е известно. През миналата година имаше ред публикации в медиите за това, как производителите търсят освобождаване от отговорност за ваксините си и водят в тази връзка преговори с ЕК. Което повдига въпроса дали чрез някакъв правен механизъм не е въведено частично или пълно освобождаване на производителите на ваксините от отговорност. В тази връзка на 09.09.2020 г. депутатите Kateřina Konečná (GUE/NGL) и Marc Botenga (GUE/NGL) задават пред Европейския парламент три въпроса за отговорността на производителите, които всеки може да провери на сайта на парламента: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-004950_EN.html
Най-интересен е третият въпрос и съответният отговор. На питането за това дали страните членки ще заплатят обезщетение при дефекти във ваксините, когато производителите са освободени от отговорност, отговорът е, че съгласно предварителните договори за покупка на Covid-19 ваксини страните членки ще освободят производителя от отговорност само в рамките на специфичните условия за освобождаване от отговорност в тези договори.  Какви са тези специфични условия не се уточнява.

Всичко това няма как да не породи ред въпроси в трезвомислещия човек. Всеки трябва да бъде свободен да направи своя личен избор да се ваксинира или не, и ако се ваксинира – с коя точно ваксина. Затова мислете, задавайте въпроси, четете – интернет е пълен с огромно количество достъпна информация. И след това действайте както прецените за добре.

 

 

Свързани статии