Актуално

На фокус

Вселенската патриаршия ни обяви война

Вселенската патриаршия ни обяви война

18.05.2022

Велизар Енчев

384


Член Първи (ал. 3) от Устава на Българската православна църква гласи:

"Самоуправляващата се Българска православна църква - Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима."

Решението на Вселенската патриаршия за признаването на Македонската православна църква под името Охридска архиепископия е официално обявена война на БПЦ.

След този акт на гръцката Вселенска патриаршия, извършен в координация със светските и църковните власти в Скопие, българските лобисти за скоростното стартиране на преговори за членството на Северна Македония в ЕС трябва да си посипят главата с пепел.

Липсата на реакция на българското МВнР не бива да ни изненадва. Мълчанието на дипломацията ни ще се оправдае с удобното извинение, че действията на Вселенската патриаршия са църковен, а не светски проблем.

Патриаршията в Цариград поставя на една плоскост два проблема, които наистина са със сходни исторически корени - автокефалността на Украинската църква и на Македонската църква. Първата доскоро бе в диоцеза на Руската православна църква, втората - в рамките на Сръбската православна църква.

БПЦ изгуби своя клир във Вардарска и Егейска Македония, след като Царство България изгуби Междусъюзническата и Първата световна война през 1913-а и 1918-а. РПЦ изгуби своите позиции в Украйна, след като СССР изгуби "Студената война" през 1989-а.

Тъжната историческа поука е очевидна: когато една държава губи на бойните полета на "горещите" и "студените" войни, тя губи и на църковното поле.

Вселенският патриарх Вартоломей атакува православните църкви в Москва и Белград, но всъщност ударът е срещу Българската православна църква, българската държава и българската история.

На 11 май македонският коментатор Драган Павлович - Латас (етнически сърбин), заяви в скопската телевизия "Канал 5": "Решението на Вселенската патриаршия идва в точното време, за да спре българизацията на македонската църква от хора, позоваващи се на някогашната Екзархия"...

В същия ден английският професор по балканска история в Оксфорд Джеймс Петифър написа в Туитър: "Решението на Истанбул е взето под натиск, от външни съветници на патриарх Вартоломей, като целта е една - да се посекат българските амбиции в Охрид. Вселенският патриарх си играе с огъня, той няма правомощия за подобно действие, те принадлежат на общ църковен събор. Много православни (не само руснаци) смятат, че неговият авторитет е сериозно компрометиран от неканоничното му решение да признае автокефалността на Украинската православна църква".

Откровението на Латас и обективният поглед на проф. Петифър отварят очите и на слепите за историческата истина.

Но дали в Брюксел и Вашингтон ще чуят думите на проф. Петифър?

   Източник: “ДУМА”

Свързани статии