Актуално

На фокус

Всеки разумен човек осъзнава, че цивилизацията има нужда от всяка калория енергия

Всеки разумен човек осъзнава, че цивилизацията има нужда от всяка калория енергия

23.11.2022

Боян Рашев

239


Откъс от интервюто, което дадох днес за "24 часа":
"- Защо през последните месеци в публичното говорене толкова се изостря противопоставянето между въглищната енергетика и зелената енергия? Представят се като две противоречащи си страни, като битка между настояще и бъдеще. Така ли е в действителност или има място и за двете?
- Противопоставянето е изкуствено и политически наложено. 

Всеки разумен човек осъзнава, че цивилизацията има нужда от всяка калория енергия, до която се докопа – настоящата ситуация в Европа отлично го показва. 

Освен това една система работи най-ефективно и сигурно при наличие на буфери и различни източници на енергия. Няма експерт, който да ви каже, че цялата енергетика трябва да бъде изградена 100% от ядрена енергия, въглища, газ, нефт или ВЕИ – те имат различни предимства и недостатъци и само комбинацията им работи. 

Такива моносистеми просто не съществуват физически. Има ги само в главите на идеолозите на зелената утопия, която си е навила на пръста, че бъдещето е 100%-ВЕИ. За съжаление тази идеология е на власт в Европа.

Впрочем, ако ще си говорим за сблъсък между минало и бъдеще, примерът го има. 

Допреди Индустриалната революция и масовото ползване на въглища, енергетиката наистина е била 100%-ВЕИ. Развитието на цивилизацията и повишаването на стандарта на живот започват, след като тя става все по-малко зависима от ВЕИ. 

С риск да се повторя накрая: Имаме нужда от възможно най-диверсифициран микс и всеки енергиен източник има място и функция в него!"
Картинката има само илюстративна стойност...

Свързани статии